BuiltWithNOF
Abisko - Alesjaure

Google
 

2004-07-09

Jag tog morgonplanet upp till Kiruna och därefter bussen från flygplatsen direkt mot Abisko fjällstation och början av Kungsleden. Detta år var det invasion av fjällbjörkmätare. Larverna fanns i miljoner, och hade effektivt kalätit alla björkar på kilometerlånga sträckor av Narviksvägen. Björkarna stod helt kala som på vintern. Inte ett löv.

På bussen träffade jag två vandrare som skulle ut på fjällvandring för första gången. När vi steg av bussen i Abisko såg jag deras packning. Som förstagångsvandrare ofta har hade de ryggsäckar stora som hus. Själv hade jag minimerat packningen denna tur. Allt - inklusive tält - gick ned i min 50 liters säck. Med en packning på ca 10-15 kilo skulle jag flyga fram längs leden.Kungsleden, början vid Abisko

Jag gjorde en kort visit uppe på det nya Naturum och gav mig därefter ut på leden vid 14-tiden. Stannade man upp och lyssnade kunde man höra hur det knäppte i björkskogen. Det var ljudet av tusentals fjällbjörkmätarlarver som föll till marken.

Leden var hyfsat torr. Men det syntes att det hade regnat rejält hela veckan innan. Det var dock uppehåll och gråmulet hela dagen. Helt OK vandringsväder.

Som vanligt var det mycket folk i rörelse på denna etapp. Under dagen mötte jag 60 vandrare och passerade 6 tält.

Abisko kanjon, vattenfallI vanliga fall brukar jag nå fram till rengärdet öster om Kieron. Men med den lätta packningen så satte jag målet att hinna lite längre första etappen. Vid 20:30 tiden satte jag upp tältet vid Ribaloukta (O1614450, N7572176). Efter ett kvällsmål av färsk pasta och härligt kallt och friskt jokkvatten somnade jag utan problem efter en behaglig första dag.

 

 

 

[Hem] [Kvikkjokk-Hemavan] [Fotogalleri 2005] [Abisko-Kvikkjokk] [Dag 1] [Dag 2] [Dag 3] [Dag 4] [Dag 5] [Dag 6] [Fotogalleri] [Sarek2003] [Abisko-Kvikkjokk] [Fotogalleri2002] [Abisko-Nikkaluokta] [Fotogalleri2000] [Länkar] [Gästbok] [Donationer] [Arctic Excursions] [Kvikkjokk-Hemavan] [Photo Gallery 2005] [Abisko - Kvikkjokk] [Photo Gallery 2004] [Sarek2003] [Abisko-Kvikkjokk] [Photo Gallery 2002] [Abisko-Nikkaluokta] [Photo Gallery 2000] [Links] [Guest Book] [Donations]