BuiltWithNOF
Alesjaure - Sälka

Google
 

2004-07-10

Även om det var början av juli blev det en mycket kall natt. Fukten i marken trängde upp och kondenserade på insidan av innertältet Vattnet droppade därefter ned på sovsäcken och sömnen blev orolig i den fuktkalla säcken. Det nyinköpta liggunderlaget från ThermaRest var dock suveränt. Ångrar att jag inte investerat i det tidigare.

Efter en snabb frukost bar det iväg vidare söSTF stuga vid Alesjaurederut. Vid cirka 1400 nådde jag till slut Alesjaure-stugorna. Jag kan förstå de som tar båtskjuts denna del av leden. Det känns som om man aldrig kommer fram. Antagligen eftersom man ser de strategiskt placerade stugorna på så långt avstånd. Vadet över sista jokken före stugan gick smärtfritt. Många har problem här eftersom de söker efter en övergång uppströms. Har man dock bara tålamod och letar nedströms så hittar man snabbt en lämplig övergång där jokken börjar dela upp sig i flera mindre strömmar. Där hoppar man enkelt på grusbankarna mellan de olika strömfårorna. Efter kort paus fortsatte jag vidare mot Tjäktja. Som alltid var det spännande att se hur vadet över Sielmmanjira i branten upp mot platån vid Tjäktjastugan skulle gestalta sig.

Vädret började gradvis bli sämre. Men det var fortfarande uppehåll. Strax innan renvaktarstugan i Alisvággi tog jag en försenad lunchrast och laddade upp inför de två branta stigningarna upp mot Tjäktja-passet. Det började blåsa upp och kom något regnstänk emellanåt.

Snöbrygga vid TjäktjaVäl framme vid Sielmanjira konstaterade jag att vattenståndet var högt. Men - det fanns en snöbrygga uppströms. Den såg stabil ut, så det var inte mycket att tveka på. En minut senare var jag över torrskodd. Jag stretade på upp i branten. Himlen blev snabbt mörkare i söder. Det såg inte lovande ut. När jag hunnit fram till stigkorset mot bron till Tjäktja-stugan bröt ovädret ut. Det gick från uppehåll till störtskur på mindre än en minut. Jag riktigt kände hur stugvärden satt och väntade sig att jag skulle ge upp och ta av mot stugan för natten.

Men jag drog på mig regnkläderna och fortsatte. Det låg snö kvar i passet, men gick man lite vid sidan om, längs vinterleden, så var det inga problem.

Väl uppe tog jag en paus och beundrade utsikten söderut genom Tjäktjavággi. Regnet hade upphört, men diset låg ännu kvar i dalen.

Målet för dagen var Sälka-stugorna, så jag spände på mig ryggsäcken och tog mig försiktigt ned längs den regnhala passbranten. Här kom stavarna väl till pass.

På något sätt känns det alltid som Sälka-stugorna plötsligt dyker upp ur tomma intet. De ligger där “gömda” så att man inte ser dem innan man är väldigt nära. Detta hade varit en lång dag, och kanske det var därför det kändes lite extra långt innan stugorna dök upp.

Till slut var jag dock framme. Klockan var 2330 och allt var tyst och lugnt. Jag hittade en tom stuga. Den tog inte många minuter innan jag sov tungt i min sovsäck.

[Hem] [Kvikkjokk-Hemavan] [Fotogalleri 2005] [Abisko-Kvikkjokk] [Dag 1] [Dag 2] [Dag 3] [Dag 4] [Dag 5] [Dag 6] [Fotogalleri] [Sarek2003] [Abisko-Kvikkjokk] [Fotogalleri2002] [Abisko-Nikkaluokta] [Fotogalleri2000] [Länkar] [Gästbok] [Donationer] [Arctic Excursions] [Kvikkjokk-Hemavan] [Photo Gallery 2005] [Abisko - Kvikkjokk] [Photo Gallery 2004] [Sarek2003] [Abisko-Kvikkjokk] [Photo Gallery 2002] [Abisko-Nikkaluokta] [Photo Gallery 2000] [Links] [Guest Book] [Donations]