BuiltWithNOF
Sälka-Teusajaure

Google
 

2004-07-11

Efter en natts riktigt god sömn vaknade jag pigg och utvilad tidigt på morgonen. Jag betalade för mitt logi och passade på att proviantera lite innan jag fortsatte vandringen vid 10-tiden.

Fjällvädret hade växlat och det var en solig och varm dag. När jag nådde Singi-stugorna vid 14-tiden gassade solen från en blå himmel. Jag fyllde på kallt och friskt vatten från jokken vid stugorna, och luftade fötterna ett tag innan jag fortsatte vidare.

Dalen smalnar av, och efter att ha gått flera mil i den öppna dalgången känns det trångt när man kommer in mellan de branta topparna Stuor Avrrik i väster och Stuor Jierta i öster. Det känns som en befrielse när man kommer ut i förlängningen av Gávgulvággi. Marken planar ut, och man går längs stranden av Tjäktajåkka över en långsträckt och fridfull fjällhedRasad kåta på Kungsleden mellan Singi och Kaitumjaure.

Detta är en mycket vacker del av Kungsleden, och man förstår varför de som byggde den nu förfallna kåtan, gjorde det just på denna plats. Jag rastade en kort stund i solskenet innan jag fortsatte uppför stigningen och in i fjällskogen mot Kaitumjaure.

När jag nådde stugorna vid Kaitumjaure vid 18-tiden var det stor uppståndelse bland de tyskar och danskar som befann sig där. En älgkviga stod nämligen fridfullt och betade i deltat nere vid Kaitumjaure. Pocketkamerorna smattrade även om det var knappa kilometern ned till älgen.

Efter en snabb middag fortsatte jag marschen vid 19-tiden. Efter några dagar började jag nu få upp ångan ordentligt. Målet för dagen var Teusajaure, och vid 2230 nådde jag slutligen stugorna. Det känns en smula irriterande att tappa nästan 300 surt förvärvade höjdmeter i branten ned mot Teusajaure med vetskapen att man måste ta igen dem uppför på andra sidan sjön.

Efter en kall dusch i “duschkabinen” (varmvattnet var slut ), så checkade jag in och lade mig att sova. En snarkande tysk i ett 25 grader varmt sovrum lockade dock inte. Golvet i det betydligt svalare, och framför allt tystare, köket var helt ok efter ännu en lång dag och jag sov snart djupt omsluten av sovsäcken.

[Hem] [Kvikkjokk-Hemavan] [Fotogalleri 2005] [Abisko-Kvikkjokk] [Dag 1] [Dag 2] [Dag 3] [Dag 4] [Dag 5] [Dag 6] [Fotogalleri] [Sarek2003] [Abisko-Kvikkjokk] [Fotogalleri2002] [Abisko-Nikkaluokta] [Fotogalleri2000] [Länkar] [Gästbok] [Donationer] [Arctic Excursions] [Kvikkjokk-Hemavan] [Photo Gallery 2005] [Abisko - Kvikkjokk] [Photo Gallery 2004] [Sarek2003] [Abisko-Kvikkjokk] [Photo Gallery 2002] [Abisko-Nikkaluokta] [Photo Gallery 2000] [Links] [Guest Book] [Donations]