BuiltWithNOF
Teusajaure-Sitojaure

Google
 

2004-07-12

Fördelen med att ligga i köket var att jag fick en god natts sömn. Nackdelen var att det inte blev någon sovmorgon. När de första morgonpigga gästerna började slamra i köket så var det bara att masa sig upp.

Morgonen bjöd på regn och rusk. Efter en snabb frukost var det dags att ta båten över sjön och börja stretandet upp för branUtsikt mot Sarekten på andra sidan Teusajaure. Regnet övergick till ett lätt duggregn, för att till slut upphöra helt. Runt lunchtid kom solen fram, och genom diset kunde man i öster skymta delar av Sarekmassiven. Jokken från sjön 1197 var för bred att vada så jag tog bron längre nedströms för säkerhets skull.

Stigen i branten ned mot Vakkotavare var regnhal och slipprig. Stavarna kom här verkligen väl till pass igen och jag lyckades att komma helskinnad ned till vägen vid 13-tiden. Några timmars vila i väntan på bussen mot färjeläget vid Kebnats kändes helt rätt i solskenet.

Efter den korta bussturen ned till Kebnats och överfart med STF:s färja  var jag vid Saltoluokta vid 18-tiden. Jag provianterade lite innan jag fortsatte vidare en timme senare. Leden var dåligt utmärkt i gyttret av stigar i uppförsbacken genom skogen och jag hamnade 1 km för långt åt väster. Med hjälp av GPS, karta, och kompass var det dock ingen match att gena rakt över rishedarna tillbaka in på leden igen.

Strax före 2200 var jag framme vid rastskyddet vid Autsutjvagge. Det började gå lite trögt efter de senaste dagarnas långmarscher och det var skönt att rasta ett tag. Målet var att hinna fram till Sitojaure under kvällen för att ta båten över sjön tidigt på morgonen därpå.

Jag fortsatte vidare efter en halvtimmes rast. Det gick i rätt hyfsat tempo över fjällhedarna. Det var ömsom regn och uppehåll, men svalt och vindstilla. En perfekt kvällsvandring. Dock började det gå trögt. Benen blev tyngre och tyngre, och de sista kilometrarna var en viljeansträngning. På något sätt känns det demotiverande när man ser slutmålet så tydligt på så långt avstånd som man gör på höjden ovanför Sitojaure.

Till slut var jag dock framme vid Sitojaure vid 1-tiden på natten. Efter att ha eldat upp ordentligt i spisen så hängde jag in kläder och kängor i torkrummet. Det var inget problem att hitta ett ledigt rum och det kändes skönt att krypa ned i sovsäcken efter en lång dag.

[Hem] [Kvikkjokk-Hemavan] [Fotogalleri 2005] [Abisko-Kvikkjokk] [Dag 1] [Dag 2] [Dag 3] [Dag 4] [Dag 5] [Dag 6] [Fotogalleri] [Sarek2003] [Abisko-Kvikkjokk] [Fotogalleri2002] [Abisko-Nikkaluokta] [Fotogalleri2000] [Länkar] [Gästbok] [Donationer] [Arctic Excursions] [Kvikkjokk-Hemavan] [Photo Gallery 2005] [Abisko - Kvikkjokk] [Photo Gallery 2004] [Sarek2003] [Abisko-Kvikkjokk] [Photo Gallery 2002] [Abisko-Nikkaluokta] [Photo Gallery 2000] [Links] [Guest Book] [Donations]