BuiltWithNOF
Sarek Dag 8

Google
 

2003-07-19 (kl. 2135)

Jag startade dagens etapp vid 9-tiden. Det gick i bra fart, och jag satte som mål att nå Kisuris-stugan innan kvällen. Jag vadade Smáilajåhkå långt ned i svämkäglan utan några större problem. Lyckades dock blöta ned kängorna ordentligt och fick byta strumpor på andra sidan jokken. Det gällde att sick-sacka sig fram mellan ‘grusöarna’ för att hitta rätt väg. Det är dock möjligt att det hade gått ännu lättare uppströms mot glaciären. Uppe på branten på Ruohtesvárasj gick en stor renflock på snöfläckarna. Renarna väckte stort intresse hos två danskar som var på väg söderut.

Jag fortsatte förbi renvaktarstugan i rask takt. När jag kom fram mot Sierggabuollda höll jag upp i branten och följde höjdkurvan på 1000-meters nivån. Det började mulna till och myggen hade vaknat upp. Högre upp var det en svag bris som höll dem borta. Jag vadade jokken som rann ned mot Nijákjågåsj utan större problem. Jag fick dock ta mig ned i branten för att hitta en lämplig övergång.

Efter vadet gick jag upp på 1000-meters nivån igen, och höll den till dess jag nådde jokken från Gisuris-glaciären. Återigen fick jag ta mig nedåt för att hitta ett lämpligt vad. Jag passerade ovanför de vidsträckta videsnåren innan jag sneddade nedför mot stigen mot Kisuris igen. Myggorna började bli riktigt aggressiva, men de blev färre längre ned mot stigen.

Vädret började nu slå om mot det sämre och molnen började torna upp sig. När jag var nere vid stigen vid 18-tiden började det friska i ordentligt, och regnmolnen började synas vid horisonten. Det sporrade lite extra, och jag ökade takten för att om möjligt hinna fram till Kiruris innan ovädret bröt ut. Jag mötte ett 10-tal vandrare som var på väg söderut. Ingen bra dag att börja sin Sarek-tur för dem.

Strax före 2100 nådde jag Kisuris-stugan. Jag ställde in mina våta kängor i torkrummet och lagade middag. Det var i precis rätt tid. Nu öser regnet ned utanför och det känns skönt att befinna sig utomhus.

Imorgon blir det en kort sista etapp till Akkastugorna där jag planerar att övernatta.

[Hem] [Kvikkjokk-Hemavan] [Fotogalleri 2005] [Abisko-Kvikkjokk] [Fotogalleri] [Sarek2003] [Sarek Dag 0] [Sarek Dag 1] [Sarek Dag 2] [Sarek Dag 3] [Sarek Dag 4] [Sarek Dag 5] [Sarek Dag 6] [Sarek Dag 7] [Sarek Dag 8] [Sarek Dag 9] [Epilog] [Abisko-Kvikkjokk] [Fotogalleri2002] [Abisko-Nikkaluokta] [Fotogalleri2000] [Länkar] [Gästbok] [Donationer] [Arctic Excursions] [Kvikkjokk-Hemavan] [Photo Gallery 2005] [Abisko - Kvikkjokk] [Photo Gallery 2004] [Sarek2003] [Abisko-Kvikkjokk] [Photo Gallery 2002] [Abisko-Nikkaluokta] [Photo Gallery 2000] [Links] [Guest Book] [Donations]